Saturday, April 30, 2011

kau lakukan ia tiap hari,ianya jadi sebati dalam diri.



pesta buku sabah
anjuran times
ground floor suria sabah,kota kinabalu


kita tahu benda tu salah,,tapi masih mahu buat yang salah tu.


Rancho:no matter what problem comes,always said that all is well
His friend :it's the problem akan selesai?? (mengejek)
Rancho:no,but you can have the power to tolerate it

-Rancho 3 idiot-

Isnin ini kiranya penentu ye

bukan bermakna lari itu takut-mengalah
aku juga lari apabila aku mahu memberi
memberi ruang untuk kau berfikir dan menilai

cuba lihat dan dengar kata hati
cuba faham dan fikir apa itu fitrah insani
cuba timbang dengan akal bukan hanya nafsu
cuba rujuk pada tinggalan nabi

kau akan jumpa jawapannya kawan
buka kan hati,i/allah Allah akan bantu kau memahami

ok...fikir lah..
aku tunggu apa kesudahannya

note:
satu soalan psikologikal test y aku buat semalam
Q:siapa kah yang lebih layak untuk dipuji dan disanjung
1.mereka yang bijak
2.mereka yang tabah

bijak itu adalah anugerah Allah,bagi orang yang tidak bijak tapi berusaha untuk
menjadi sesorang -itu aku puji
tabah itu juga dari Allah
dan memang tak ramai yang tabahnya tebal-aku puji mrk yang tabah




Wednesday, April 27, 2011

887

last paper ye esok

..eh,dah dua tahun kiranya ye..

---

Tuesday, April 26, 2011

inspiration

hak hak hak (sile gelak sebiji-sebiji)

adik aku: lagi seminggu kan nk balik
aku: ya,minggu depan lah.adik nk suruh beli apa-apa?
adik aku:apa-apa je lah,minggu depan kan
aku: ya minggu depan.nak datang ambik tak kat airport?
adik aku: sekolah la minggu depan

selalunya aku kuat,kuat utk terus berusaha menangkis segala mcam rasa
yang datang dan juga cuba menjatuhkan aku
escapism..hanya tidak terlalu memikirkannya,dan kau tidak akan tenggelam dalamnya
tetapi ,tarikan sogokan dan juga aura-aura dari luar
kadang2 buatkan aku terfikirkannya tanpa disedari
apa mungkin selama nya aku mampu lari kan..???
tiba masa aku kena tentang secara berdepan
aku cuma perlu menikmati rasa ini dengan cara yang positif
tidakkah positif itu mampu merubah segalanya..??
segalanya..ya..segalanya
-------------------------------------------------------------------------------------
berbalik kepada yang asal
maaf kerana tidak mampu menjadi yang kuat itu,
maaf kerana mementingkan diri sendiri,
maaf kerana aku tidak sanggup utk melihat yang lain bersedih,
maaf kerana aku lari@tidak kembali,
maaf kerana tindakan aku,yang aku anggap betul utk kamu,hanya mungkin betul utk aku,
maaf kerana percubaan aku tidak membuahkan hasil yang kau tunggu,
maafkan aku...
maaf ini untuk semua yang sedarah dengan aku..
maafkan aku

aku selalu bawa kamu
dimana sahaja bumi kupijak langit ku jungjung.
itu sahaja yang mampu aku janjikan dan tunaikan

Monday, April 25, 2011

pasrah

sejujurnya aku ...
exam kali ni,terasa benar lainnya
ya..seminggu lepas yang berlalu terasa lain dari minggu2
yang telah 2 tahun aku tempuhi...disini....
jadual exam tidak berubah,still mencekik
suasana juga masih tegang hingga aku sudah pandai bernafas tenang walaupun kelilingku tegang
ya...secara zahirnya dan mungkin tidak zahir,tiada benda yang berubah
tiada apa-apa yang lain seperti exam-exam yang lepas
tapi.....sies rasa lain..
apakah ..ini petanda???

tak perlu upload disini,tapi tangan aku gatal utk tekan button upload

kawan aku cakap
berdoa itu tidak merubah,atau menyelesaikan masalah yang sedang kita hadapi
tapi "dia" akan alter kita punya pandangan-hati dalam melihat masalah itu
kalau Tuhan nak tolong,dia tolong
kadang2 hamba2nya sahaja sombong.......sombong utk meminta pertolongan

"kalau saya tido sila tendang saya sebab esok saya exam"

dari kecik2 lagi kan kita selalu disogokkan
dengan cerita hero dan penjahat
power ranger,otromen and bla bla bla
itu gambaran dunia tu sebenarnya..
dan sedar tak sedar kita membesar dan mempunyai satu tanggapan
bahawa dunia ini ada manusia yang jahat dan ada yang tak

aku rasa kan semua orang ada part jahat dan baik tu dalam diri
ada je genetic tu
cuma yang mane dominant
jahat atau baik
persekitaran juga memainkan peranan penting dalam menentukan
baik buruk manusia tu...tak hanya genetic
macam the way kita dibesarkan,tempat dan manusia y membesarkan kita

tu lah macam yang aku pernah baca dalam 1 buku cerita

"aku berada dalam gelap,
tak ada yang mahu menarik aku utk kembali pada kebenaran,
yang ada,kesudian mereka mencaci buruknya aku sbgai insan ..."

tu lah kan..lebih kurang lah ayat dia (aku dah tak ingat sangat dah)..
kdang2 tahu je yang nk jadi baik atau buruk itu pilihan di tangan masing2
tapi kadang2 huluran tangan dari sekeliling juga perlu
sebagai permulaan mungkin,atau pemberi semangat untuk terus berusaha itu

note:
esok exam oi,tapi sbb mengantuk maka aku mengarut
gud luck utk writing paper yang last

Sunday, April 24, 2011

akan selalu dihati

budak2..... zaman bila ntah ni..kecik2 j semua
ni dah besar sikit,da pandai macam2..

sambil hentak2 pembaris besi atas buku tebal
aku menjerit dalam hati
'nak balik,nak balik"

selepas bertenang 5 minit,okie
kena sambung study,
kalau lulus, minggu depan aku da pijak2 sambil lompat2 tanah terengganu
i/Allah

minggu kedua menulis dengan pilot G-2

minggu kedua untuk minggu peperiksaan akan bermula
esok..ya esok
mohon dipermudahkan segalanya
mohon dibantui dan agar sukar itu dapat aku atasi
aku tak mintak senang,aku mintak sukar itu aku dapat atasi
tu je

note:
terlalu lama menunggu sehingga rasa rindu itu
ditelan masa dan usia
bukan aku tidak lagi merindui
cuma rasa itu tidak seperti rasa rindu aku dulu
tika kau masih lebar tersenyum dan aku melirik menjauhi juga dengan senyum

Thursday, April 21, 2011

manusia selalu mahukan apa yang bukan milik mrk..yang mereka miliki tidak pula dihiraukan

balik dari kelas aku cuba untuk menenangkan diri
berhenti dan berfikir kembali

"apa betul aku biarkan apa yang dia lakukan sekarang"

lama aku fikir..

dah kini..aku tahu aku patut biarkan

kalau kau betul kasih biarkan dia belajar untuk belajar
biarkan dunia yang mengajar..

sebenarnya yang boleh tolong diri kita
ada dua sahaja

Tuhan ...dan juga Diri sendiri.

aku mahu lena aku malam ni tanpa nota2 ganas yang buatkan hidup aku panas..
sies aku mahu lena yang damai

Wednesday, April 20, 2011

khamis yang panas


tetapkan hati dengan jalan2 yang kita telah pilih
dan telah tertakdir untuk kita..
untuk berjaya dan menjadi sesorang perlu ada 'harga'nya
dan ianya memerlukan lebih dari kepandaian utk realisasikannya
tentang semangt yang turun-naik-mendatar-lepas tu menjunam turun
itu normal sebenarnya..
itu mainan rasa,mainan yang akan jadikan kita biasa..

ada lagi 2 paper bertulis
dan lagi dua paper ini tak mudah utk aku.
dan tak juga pada yang lain..
moga Allah terangi hati kami2...

note:
asyik2 lapa,study sikit lapa,study lagi lapa lagi..
gud luck jugak utk y di Poland...selamat ber-exam jugak ye

Monday, April 18, 2011

peperangan baru bermula

nervous system and mental health.
paper bertulis sudah selesai..
kiranya,yang sudah tu ..kita kira sudah lah..

esok...epidemiology...yang aku pernah suka-tp-skrg tak suka..
macam cinta pandang pertama
wujud atau tak sebenarnya??
gitu lah situasi aku dengan epidemiology.

Saturday, April 16, 2011

HEPY buFDAY

HAPPY BUFDAY THOHIRAH AHMAD
moga rahmat Tuhan itu akan selalu ada bersama dengan kau
berkekalan,berterusan
!!!!!!!!!!!!!!!
terima kasih kerana menyanyangi aku kerana
Tuhan aku...
terima kasih juga kerana mengajar aku menyanyangi kau kerana
Tuhan Kau
terima kasih untuk terus kekal disisi dalam gelap dan terang aku
terima kasih kerana menjadi satu-satunya
yang memahami luar dan dalam aku..

Tuhan kau dan aku ada perancangan yang kita tak pernah tahu
dan rancangan nya itu HEbaT.

note:
lagu tu aku tahu dari zaman sekolah lagi,
masa aku form 2.

psiko kot

bukan senang nk fahamkan orang lain tentang apa yang kita pegang
tambahan kalau mereka
memang tidak mahu memahami..
hampeh betul lah

note:
tu lah,exam da gelak2 dekat aku.
gelak jahat pulak tu..
cuma yang aku perlu buat sekarang,ignore j gelak jahat tu
dan padukan langkah

Thursday, April 14, 2011

lepak di tea party..

thas: i know what u'r thinking, i look like i can't be handle myself
uncle zuko: i wouldn't thinking that
thas: u don even let me pour my own cup of tea
uncle:i pour u tea because i wanna too and for no other reason
thas: people see me and they think i'm weak, but i can take care myself by myself.
uncle:u sound like my nephew, always thinking u need to do
things on your own without anyone support.
there is nothing wrong with letting people who love you help you.

semalam tengok avatar,kartun y glemer around tahun 2006-2007 tu..
oh,time tu aku SPM.
dan dalam satu part dimane thas (earth bender y buta) merajuk terjumpa
dengan uncle (bapak saudara zuko)
maybe kartun tu tak ade meaning bagi korang,kerana kartun kan
but for me lah....banyak benda bagus ada dalam kartun..
at least part 18sx and 18sg tu kurang dalam kartun.
thas merasakan yang semua orang memandang dia lemah sebb dia buta,
but her friend tak ada lah macam tu..
dan pakcik tu sedar kan dia...dan juga aku mungkin..

note:
ade clue sekarang,ada clue dah..
hahahahaha

Wednesday, April 13, 2011

kau takkan nampak,apa yang aku nampak

kita berkongsi rasa bukan??

peluang itu hanya datang sekali
utk kita rebut,kita usahakan dan kita hidup dengannya sbgai salah
satu sbb utk terus hidup bersandarkan Tuhan

manusia yang datang membawa kasih sayang utk dikongsi itu jugak hanya
datang menjengah sekali,
datang utk berkongsi rasa itu dengan kau

lain hari,lain bulan,lain tahun,setelah kau tidak pedulikan dia
dia akan pergi...
apa kau fikir,dia akan terus memberi tanpa menerima kembali?

dan satu ketika
kau akan jumpa dia lagi..dan itu bukan peluang kali kedua utk kau
itu cuma waktu untuk kau faham bahawa
kasih sayang itu perlu dibajai,dijirus dengan persefahaman

bercakap hal rasa dan persefahaman,
aku tahu sebanyak mana aku cuba faham rasa kau
ianya takkan sama dengan apa yang kau rasa..

Tuesday, April 12, 2011

Aku akan setia menunggu,jika kau akan kembali

Dr baru,dan dari gaya..memang habis lah kiteorang tahun depan
habis lah....
don't judge book by it's cover
baca dulu dan jugde lah..judge semua bnde yang kau nak judge tu

kalau tak kenal,maka tak cinta kan..??
dan ya, kalau kenal tak semestinya cinta...kadang2 lebih2 pula datang bencinya itu
tapi aku usulkan
kenal dulu dan nilai,kenal dulu baru cakapAdd Image
kenal dulu baru bole buat apa2..

macam exam...tak faham soalan macam mane nk jawab
kalau jawab konfem2 salah..
so..tu lah..bertenang

note:
dalam masa2 nk dekat exam ni
tiba2 terindu-rindu...argh..kacau kacau

truth is on the side of oppressed

satu soalan kawan aku masa tingkatan 4 dulu
"cikgu,bakal husband cikgu ni handsome tak"
"tak,tapi dia sangat baik ,alah nanti kamu besar,kriteria handsome tu da jatuh nombor
18 19 dah,asal sedap mata memandang..kira ok.
yang penting hati budi"

betul...handsome/lawa tu dah tak main peranan penting dalam memilih
sedap mata memandang..kira jalan

satu part dalam buku HM Tuah tu ada membicarakan tentang
cinta manusia lawa/hensem
bertajuk "cinta orang cantik longgar"

mungkin ini hanya cabaran yang lebih pada golongan ini
kerana ramai yang akan fall in love dengan mereka ,so berhati-hati lah dalam mencari tulus itu
atau mereka tidak akan menghargai apa y ada dalam tangan
ye lah kan..."aku lawa,seorang pergi,10 y datang"
ye, yang datang hanya kerana kecantikan yang sementara itu
apa maknanya kalau nk dibandingkan dengan 1 yang mencintai kerana redha Allah

sumber:buku HM Tuah Iskandar," membina cinta suci"

daripada Abu Hurairah r.a katanya,"aku mendengar Rasulullah bersabda,
wanita Qurasiy itu amat baik,mereka dapat menunggang unta,
amat pengasih pada anak-anak dan pandai menjaga harta suami." (Bukhari)

kan tak ade tentang kecantikan/kehenseman pon kan..??yang penting suci


just be yourself....but a bit better dari hari2 sebelumnya

sekian.untuk tazkirah pada pagi ini,
sama-sama lah kita berfikir sejenak untuk melihat diri kita agar tidak lupa diri
salam sayang dari saya
"orang luar"


Monday, April 11, 2011

tegakkan mana2 yang dah tak tegak lagi itu...tekadkan

sambil duduk2 membaca buku dan segala macam nota yang
'tak banyak' tapi mampu membuatkan
hari2 aku hanya dihantui..
"kertas..oh kertas...oh kertas"
dan tanpa diduga tindakan diluar jangkaan berlaku

aku berdiri dan terus menjerit di tengah ramainya manusia itu
"what the hell I'm doin here"??
(sambil membentak2 kaki ke tanah)

dan tiba2 kedengaran suara bergema dari langit y bertukar kemerah-merahan
daripada warna biru terang itu
"dah 6 pagi,dah 6pagi, bangun subuh ,bangun subuh"

apakeh???
adoyai mimpi lagi..


Sunday, April 10, 2011

kena bagitau ayah ni!!

Technically.....I'm Single
Emotionally
I'm Taken
-Outsiderz-

self learning package 1

-nasi minyak senior 3rd year-.

kita adalah satu part dalam dunia
tiap2 dari kita adalah penyeri dunia,
macam jigsaw puzzle yang aku memang tak suka gila tu
tak kira lah siapa kamu,tk kira lah macam mane hidup kamu
kamu adalah penyumbang pada dunia
selagi kamu hidup and lakukan sesuatu selagi itu sumbangan kamu itu hadir
sama ada orang sekeliling kamu sedar atau tidak
sama ada kamu sendiri sedar atau tidak..
kita merubah dunia,

baik atau buruk sumbangan itu
kamu tentukan dan juga manusia lain membuat penilaian

mana2 yang patut kekalkan..maka kekalkan,mana2 yang patut buang ..maka buangkan,
mana2 yang patut improve kena lah improvekan

macam kata kawan aku:
"sepatutnya,bila makin banyak ilmu pengetahuan
makin bertambah keimanan pada Tuhan,
makin banyak kita tahu,makin banyak kenalnya kita pada Tuhan
tidak kira lah ilmu yang kita belajar ini ilmu sains,ekonomi atau apa2 pon
sebab segalanya itu datang dari DIA.."

sepatutnya lah...


Saturday, April 9, 2011

break-fast

break dance....not heart

Friday, April 8, 2011

i tell u..mental ni

khusyuk atau tido mendengar seminar
sedang mengira2 hari..
hari yang berbaki utk menghadapi exam
sudah bole dikira dengan hanya menggunakan jari2 tangan
dah tak perlu jari kaki..

makin cepat masa berlalu
makin cepat aku perlu berlari..
bukan apa..
pabila "time out"
aku sudah sampai di barisan penamat..
kalau tak sampai sebelum masanya
aku harap sampai seiringan
jangan lah tk sampai2 sudah..

note:
semenjak dua menjak ini banyak y sedih2 berlaku
dan aku perlu cari y mengembirakan
utk tenggelamkan y sedih itu agar ianya tak menguasai diri
apa ke'gajah'nya meja study tenggang langgang
macam singapura dilanggar todak tika zaman Hang Nadim

Wednesday, April 6, 2011

buat pertama kalinya......aku mula merasainya

riak muka yang dipamerkan terang itu
kadang2 tidak mengambarkan sebetulnya rasa yang terbuku di hati
tapi sangat kadang2 ianya terjadi
maka percayai lah riak itu
tapi jangan pula lupa untuk meletakkan sedikit ketidak percayaan itu
bahawa
itu bukan lah gambaran sebenar..
itu bukanlah kata hati ...

aku juga tidak sebetulnya lagi dapat menyelami
rasa hati darah dagingku,ibubapaku
sama ada itu hanya rasa,atau itu sesuatu yang nyata
jarak...jarak itu main peranan yang tidak kecil dalam hidup aku.
dan jarak itu yang menjadikan ianya begitu
aku harap....
"cinta jarak jauh" ini akan lebih mengukuhkan rasa sayang itu

note:
sebenarnya aku nak balik.
sungguh-sungguh nak balik

Tuesday, April 5, 2011

sabar itu pintar

video

aku sedang berusaha menghabiskan "membina cinta suci"
..HM tuah ..
aku baca berselang-seli dengan note2 pelajaran
apa yang dikatakan y suci itu,dan apa yang selalu jadi penghalangnya
kadang2 yang jadi penghalang bukan nya siapa2..
kadang2 diri sendiri..tu lah...
tu lah kan...

christofer drew,20 tahun
nyanyikan lagu ini utk parent dia
yang divorce selepas bertahun-tahun stay bersama
tu lah kan..point

note: ngantok sangat2,macam mane lah ni
aku syak ade yang letak ubat tido dalam makanan aku
tu lah sape suruh memekak pagi-pagi2 buta..

bulat-bulat...masam-masam


aku: eh kau keluar kan???belikan limau sunkist sebijik
dia 1: limau sebijik??
dia 2: air jus k??
aku : limau lah,buah ...ye nak 1 bijik j..
pelik betul kan,aku nk limau...camne lah dia2 tk faham
penat aku cakap banyak2..

wow limau..besaQ gile..bulat,sejuk dan comel j warnanya
wargh..limau..
wargh limau

komunikasi:
tersilap cakap tu satu hal,orang tersilap dengar -jadi salah faham (1 hal)
kita cakap lain dia faham lain-jadi salah faham (1 lagi hal)
kalau tak cakap pon-ada yang tersilap tafsir (masih jadi hal)

sbb tu lah...kalau ade apa2
bawak dduk,bertenang berbincang
kalau tak bole juga nk selesai...blah j lah..

Sunday, April 3, 2011

kebenarannya


kehadiran kau sebagai 'sesorang' bukan tidak aku sukai
tetapi kehadiran kau sebagai teman itu lebih mendamaikan hati




tak adanya mudah sangat

malam ni rasa pelik tu menebal-nebal.
selalunya pantang ade benda manis sikit mulalah si semut merayap2 mendekati
tanpa mengira keselamatan mereka
kadang2 sisa kopi dalam mug pon berjaya menarik mereka
tapi...tapi
hari ini,aku letakkn kopi yang penuh 1 mug tak juga semut datang menjenguk
seekor pon tidak kelihatan..
maka...maka..
aku mula naik heran,dan aku mula meng-agak2
1.dieorang ada meeting kot,atau mesyuarat pibg
2.tk pon ade kenduri arwah kot di mana2
3.alah public holiday,maka tak ade yang kerja kot.

...rindu sama semut lah...

sekarang da masuk study week,
bercakap tentang masa kan
2 minggu lagi utk exam..
2minggu masa exam berjalan..
sehari lepas habis exam dapat tahu result
lagi 2 bulan lagi nk balik umah selepas aku tinggal umah 8 bulan
lagi 3 bulan nk masuk 3rd year..

dah 3 belas kali baca,3 belas kali juga lupa
ni mesti dia suruh baca 14 kali baru ingat tak lupa2
sabo j lah...sabo j lah hati..
tinggal di tempat baru ni-suasana baru banyak uji sabar aku y sememangnya tipis
lepas ni i/allah tebal lah...
i/allah kekal

Friday, April 1, 2011

sudah sudah

dia: best kalau dapat makan benda yang dibakar2..

wargh...terus teringat satay buatan family
nk satay,nak satay..

sabo2...sebulan j lagi,

yang sekarang ni kena hadap kena telan